Classactions
Image default
Woning en Tuin

Wat je moet doen voor het beitsen

Als je een veranda hebt, tuinmeubelen, een schutting of ook maar iets van hout dat veel aan de buitenlucht wordt blootgesteld, weet je vast wel dat hout, als natuurproduct, snel achteruit kan gaan door blootstelling aan het weer. Hout vergrijst snel en kan ook rotten als het niet goed wordt beschermd. Om te voorkomen dat je eens zo mooie meubels grijs gaan worden, is het misschien tijd om al je tuinhout te beitsen. Veel mensen weten echter niet hoe ze moeten beginnen met beitsen. Wat doe je naast beits kopen? Simpelweg een kwast erin steken een aanbrengen op het hout? Om deze mensen te helpen de eerste stappen te zetten, wordt hier alleen kort uitgelegd wat beitsen is en wat je ter voorbereiding op het beitsen kan doen.

 

Ten eerste is beitsen het beschermen van hout dat blootgesteld wordt aan het weer door middel van het aanbrengen van een beschermende laag: beits. In dit opzicht lijkt beitsen van ook op verven. Bij verven is het echter nog nodig om een grondlaag aan te brengen op het hout, maar bij beitsen is dat niet nodig. Waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van de beits, is de gewenste afwerking van het hout. Als je je hout de natuurlijke kleur wilt laten behouden, dan kies je voor transparante beits. Als je je hout een kleurtje wilt geven, dan kies je voor een dekkende beits. 

 

Als je dan wilt gaan beitsen, is het belangrijk om eerst de juiste gereedschappen te hebben: de beits naar keuze, een roller, een schuurmachine, terpentine, schuurpapier, een plamuurmes en een houtrotvuller of kneedbaar hout, afhankelijk van of je een dekkende of een transparante beits gebruikt. 

 

Dan begin je met het schoonmaken van het hout. Dit doe je door het hout te schuren en te ontvetten met een ruwe borstel. Daarna spoel je het hout met water en wrijf je nog na met een zachte borstel. Als het hout dan gedroogd is, kan je gaan beitsen. 

https://www.moosefarg.nl/