Classactions
Image default
Dienstverlening

Laat je werknemers niet vallen

Heb je een bedrijf waarvan de werkzaamheden vereisen dat jouw medewerkers op grote hoogten werken, dan is het belangrijk dat ze veilig kunnen dalen. Hiervoor heb je de keuze uit een heleboel verschillende valbeveiligingssystemen. Zo kun je kiezen uit veiligheidsharnassen, leef- en vanglijnen, valstopblokken, afdalers, evacuatiesystemen en veel meer. Voor ieder bedrijf is er wel iets te vinden. Er is dus geen excuus om de veiligheid van jouw medewerkers in het geding te brengen. Vooral niet omdat er ook voorschriften bestaan waaraan voldaan moet worden. Hierover kun je je bij aanschaf door de specialist laten informeren.

Als eerste een paar tips

Behalve het aanschaffen van het juiste materiaal, is het natuurlijk altijd belangrijk om met gezond verstand te handelen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er in eerste instantie zoveel werk gewoon op de grond gedaan wordt. Doe niet op een gevaarlijke hoogte dat je voor het stijgen kunt doen. Daarnaast moet je goed nagaan op wat voor oppervlak je terechtkomt en zorgen dat dit veilig is en aan de betreffende voorwaarden voldoet. Is dat het geval, ga dan na of er gevaar bestaat dat jij, of je medewerkers, geraakt wordt door vallende objecten. Zo ja, dan moet dit probleem natuurlijk eerst verholpen worden.

Wat niet te doen

Zorg ervoor dat de ladders die je werknemers gebruiken niet te zwaar beladen zijn of op onstabiele oppervlakken staan. Het is niet de bedoeling dat een ladder omvalt terwijl er iemand aan het werk is. Jouw werknemers moeten daarnaast niet boven hun macht gaan werken, dit levert gevaarlijke situaties op. Maar het belangrijkste is wel dat iedereen die op hoogte werkt competent moet zijn en goed weet wat te doen bij een ongeval. Alleen op deze manier kan er een maximale veiligheid gegarandeerd worden. En dat is uiteindelijk wat iedereen wil.