Classactions
Image default
Bedrijven

Wanneer is het nodig om de meterkast uit te laten breiden?

 

Meterkasten worden voornamelijk uitgebreid als een oude woning wordt gemoderniseerd of als er een grote verbouwing wordt uitgevoerd. De groepenkast is het hart van de meterkast. Het is daarom van uiterst belang dat deze aan alle moderne eisen voldoet. 

Wanneer de meterkast uitbreiden?

Oude woning

De groepenkast vervangen of uitbreiden moet gebeuren in een aantal gevallen. Bijvoorbeeld als een oude woning wordt gemoderniseerd.

Oude stoppenkast 

Een oude stoppenkast moet worden vervangen voor een moderne groepenkast. Hoewel beide systemen hetzelfde werken, wordt het nog steeds aangeraden om deze te vervangen. Hierdoor wordt namelijk de veiligheid en het gebruiksgemak van uw installatie verhoogd.

Uitbreiding van de huidige groepenkast

Als u uw huidige groepenkast wilt aanpassen of uitbreiden, dan kan het zijn dat de hele groepenkast moet worden vervangen. De groepenkast moet namelijk altijd een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars bevatten.

Extra stopcontacten

Als u extra stopcontacten wilt plaatsen dan is dit van invloed op uw groepenkast. U zou dan misschien moeten uitbreiden met extra groepen. 

Nieuwe keukenapparaten 

De moderne keukensnufjes vragen veel vermogen. Voor apparaten met een vermogen van 2.000 Watt of hoger, is het belangrijk dat zij op een aparte groep worden aangesloten. Een tip is om de aansluitingen van de apparatuur niet achter het apparaat te plaatsen, dit maakt het proces van mogelijke toekomstige reparaties moeilijker. 

Andere grootverbruikers

Er zijn naast keukenapparaten nog veel meer andere elektrische apparaten die een hoog vermogen hebben. Hierbij kunt u denken aan een wasdroger, sauna of een laadpunt voor een elektrische auto. Al deze apparaten hebben een vermogen van 1.000 Watt of hoger. Om veiligheidsredenen is het belangrijk dat de groepenkast wordt uitgebreid met aparte groepen. 

Zonnepanelen

Als zonnepanelen worden aangesloten, moet er een aparte leiding worden aangelegd van de omvormer naar de groepenkast. Deze omvormer wordt  vervolgens aangesloten op zijn eigen aardlekautomaat. Deze aardlekautomaat wordt daarna in de bestaande groepenkast ingebouwd. Ook kan er een mini-verdeler worden geplaatst naast de al bestaande groepenkast.