Classactions
Image default
Bedrijven

Vragen en antwoorden over EAN-codes

De meest veelzijdige code die we dagelijks zien, wanneer we bijvoorbeeld boodschappen gaan doen, maar ook als we online iets bestellen: De EAN-code. Deze streepjescode zien we terugkomen op allerlei verpakkingen: van levensmiddelen tot bouwmaterialen. Na het scannen van de code dan weet degene die het scant alles over het product. De code maakt dus het product identificeerbaar. Als bedrijf krijg je veel met deze code te maken, omdat het verplicht is om dezen te plaatsen op je producten. Hier kunnen allerlei vragen over ontstaan, omdat er gewerkt wordt met verschillende organisaties en codes. Om jou wegwijs te maken in de wereld van EAN-codes, beantwoorden we vaak gestelde vragen in dit artikel.

Is de GS1-code hetzelfde als een EAN-code?

Ja, je moet het namelijk als volgt zien: GS1 is een organisatie en sinds dat Nederland daar deel van uitmaakt wordt ook vaak gevraagd naar de GS1-code. Voorheen heette de organisatie namelijk EAN-Nederland, wat dus eigenlijk betekent dat de EAN-code een voorloper is op de GS1-code.

Zijn aparte barcodes nodig voor verschillende maten of kleuren van het product?

Ja, want het is van belang dat ieder product zijn eigen nummer heeft. Zo kan onderscheid worden gemaakt tussen een rode voetbal en een blauw voetbal. Samengevat dient iedere stijl, kleur en maat een eigen EAN-code te hebben. Stel je namelijk voor: de klant besteld een rode lippenstift en krijgt opeens een blauwe. De klant moet natuurlijk het juiste product ontvangen, net als hij of zij een trui in maat XS besteld en opeens een L krijgt. Door al dit te voorkomen is het dus van belang dat ieder product zijn eigen code heeft.

Wat moet ik doen met mijn code als de merknaam veranderd?

Waar veel mensen verwachten en denken dat zij allerlei toestanden moeten wijzigen in de code, wanneer de merknaam veranderd, is dat niet zo. Een EAN-code is namelijk gekoppeld aan een product en niet aan een merk. Een toegewezen code zal dus altijd gekoppeld blijven aan een product en deze kan dus vanzelfsprekend niet gekoppeld worden aan ander product. Het geldt dus ook dat voor een nieuw product altijd een nieuwe code nodig is.

https://eancodes.nl/