Classactions
Image default
Bedrijven

Hoe je je loon betaalt krijgt

Payrolling is eigenlijk gewoon het gehele proces van het uitbetalen van je werknemer binnen een afgesproken betaalperiode. Het proces begint dus vanaf het moment dat je je werknemer aanneemt, omdat je vanaf dan bij moet gaan houden hoeveel uur je werknemer werkt, zodat je daarvoor het afgesproken aantal loon betaalt. Het loon dat je betaalt aan je werknemer is niet meteen het bruto uurloon vermenigvuldigd met het aantal gewerkte uren. Er komen meerdere dingen kijken bij het uitbetalingsproces, die allemaal bijgehouden moeten worden in de  salarisadministratie.

 

Er zijn meerdere manieren om de salarisadministratie bij te houden. Als je dit doet via een software of een website, is het eerste wat je moet doen meestal het invoeren van het aantal gewerkte uren van de werknemer. Dit kan je zelf bijhouden en in sommige instanties doet de werknemer dat. Daarna moet je gaan kijken naar alle toeslagen, overuren en alle overige afschriften. Zo kom je terecht op het nettoloon. Dit zou normaal het meeste tijd duren als je zelf de administratie met de hand bij zou houden, maar een website of software doet de berekeningen meestal voor je, zodat jij daar geen omkijken meer naar hebt. Ook overuren worden door de software op de juiste manier omgerekend. Als dan het nettoloon voor elke werknemer is berekend, kan het loon uitbetaald worden. 

 

Als je het of te druk hebt of simpelweg niet genoeg weet van de administratie om het zelf allemaal te doen, kan je er ook voor kiezen om de salarisadministratie uit te besteden. Dan zorg je ervoor dat jij zelf zoveel verantwoordelijkheid hebt voor het salaris van je werknemers als je zelf wilt. Dit kan de helft zijn en je kan ook alle salarisadministratie uitbesteden aan een ander bedrijf. Het uitbesteden van de salarisadministratie wordt meestal alleen gedaan door middelgrote bedrijven, aangezien kleine bedrijven meestal dusdanig werknemers hebben dat het niet nodig is om uit te besteden en er misschien niet zoveel geld over is voor het uitbesteden van het loon. Grote bedrijven daarentegen hebben meestal zoveel mensen en geld dat zij zelf een eigen afdeling hebben die gaat over het salaris van iedereen in het bedrijf. 

 

De loonstroken mogen na het uitbetalen van het loon niet meteen weggegooid worden. De werkgever is verplicht deze tot zeven jaar later beschikbaar te houden voor de belastingdienst. 

 

https://www.cbbs.nl/