Classactions
Image default
Woning en Tuin

Het nut van een schoorsteenkap

Een schoorsteen is een belangrijk, maar kwetsbaar onderdeel van uw open haard. Zonder schoorsteen heeft de haard geen trek, en brandt hij dus niet goed. Een goed onderhouden schoorsteen is dan ook een investering waard. 

 

Want verschillende krachten, zoals neerslag, vrieskou en hete lucht trekken een flinke wissel op het bouwwerk. Een goede schoorsteenkap kan de levenduur van een schoorsteen flink verlengen en een besparing op schoonmaak- en onderhoudskosten opleveren. En een schoorsteenkap in een moderne of retro-uitvoering kan een leuk extra accent aan uw woning toevoegen.

 

Het praktisch nut van een schoorsteenkap

Een schoorsteen zonder kap of met een kapotte kap regent in. Het regenwater zorgt voor de vorming van algen en mossen, levensvormen die de integriteit van het bouwsel kunnen aantasten. Het binnendringen van regen, natte sneeuw of ander vocht kan vooral in de winter voor problemen zorgen. Het water bevriest in de schoorsteen en zorg voor het scheuren en afbrokkelen van het metselwerk. Tenslotte kunnen er vogels in de schoorsteen nestelen, wat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties zoals de kans op koolmonoxidevergiftiging. Een schoorsteenkap voorkomt al deze problemen.

 

Een geschikt design voor elk huishouden

Voor een zachte prijs heeft u al een erg functionele kap die uw schoorsteen langer laat meegaan. Kies dan voor een kap van RVS of een kegelvormige rookkap. Er zijn ook rotorkappen die snel ronddraaien op de luchtstroom. Hierdoor zorgen ze voor een nog betere trek – uw haard brandt beter en de rook van een (net aangestoken) vuur blijft niet in de kamer hangen.