Classactions
Image default
Aanbiedingen

Interview fouten: wat is er beter om niet over te praten tijdens een vergadering

werk zoeken

1. Je haat je ex-baas
Of collega’s. Of het hele bedrijf: de organisatie is tot in de kern verrot, en je bent blij dat je ongedeerd uit die wirwar van slangen bent gekomen.

Deze emoties kunnen worden gedeeld met dierbaren, maar niet opnieuw beleefd worden in het bijzijn van een potentiële werkgever. Hij zal blijven twijfelen: is het echt zo vreselijk in dat gezelschap of is er iets mis met jou. Of misschien, integendeel, hij zal onmiddellijk conclusies trekken die niet in uw voordeel zijn, als hij daarvoor alleen maar goede dingen over dat bedrijf had gehoord. Maar het belangrijkste is dat dergelijke bekentenissen aantonen dat de kandidaat niet bekend is met de elementaire regel van de zakelijke etiquette: goed of niets over de voormalige werkgever.

Ook al waren er echt veel problemen bij je vorige baan, noem ze dan alleen als je niet kunt zwijgen (hier waren bijvoorbeeld de redenen voor je ontslag mee verbonden). En zo discreet mogelijk. Concentreer u op droge feiten, geen behoefte aan emoties. Als u wordt gevraagd naar de relatie op de vorige werkplek, geef dan niet toe aan gedetailleerde uitleg. Praat meer over jezelf dan over de persoon die je niet mag.

Bijvoorbeeld: “Ik had meer autoriteit nodig om mijn werk goed te doen” in plaats van “Hij beheerste elke stap en liet me niet ademen”. “Ik realiseerde me dat ik mijn kennis wil toepassen in een ander bedrijf, in een nieuw vakgebied” in plaats van “Awful team, en het bedrijf is onderweg!”

2. Je leven is een plot voor een film of roman
Sommige kandidaten beginnen graag ver, bijna van school, naar aanleiding van het standaardverzoek van een recruiter om over zichzelf te vertellen. En ze vertellen veel details die niets met werk te maken hebben. Universitair succes is belangrijk als je gisteren bent afgestudeerd. Maar als je je studie 10 jaar geleden hebt afgerond, moet je niet op de details ingaan, hoe succesvol je ook bent als student. Het feit dat je de aanvoerder was van het universiteitsteam “KVN” of dat je voormalige klasgenoot nu hoog is “gestegen” is ook overbodige informatie. Nu willen ze van je horen wat je de afgelopen jaren hebt bereikt.

Over jezelf vertellen duurt niet langer dan 2-3 minuten. Oefen het natuurlijk thuis, of rol het in je hoofd op weg naar je sollicitatiegesprek.

3. Je hebt een heel, heel interessante hobby!
Sommigen bereiken meer in hun hobby dan op het werk. Het is echter altijd een risico om in een interview over een hobby te praten. Het is onmogelijk om de mening van de werkgever hierover te voorspellen: hij is een persoon met zijn eigen mening en stereotypen.

Sommigen zijn er zeker van dat atleten de beste werknemers zijn, anderen zijn het tegenovergestelde. Voor sommigen is een fotograaf een infantiele en luie werker, voor anderen – een creatief persoon met een eigen kijk op de wereld, die in het team gewaardeerd zal worden.

Praat over een hobby als die van fundamenteel belang voor je is: je bent bijvoorbeeld serieus over sport en neem omwille van de competitie altijd alleen op bepaalde tijden vakantie. In andere gevallen is het de moeite waard om alleen over een hobby te praten als u ernaar wordt gevraagd. En zelfs dan – u kunt kort antwoorden dat u geen hobby’s heeft die uw werk zouden verstoren. Dit gaat tenslotte over je leven buiten je werk.

4. Je hebt persoonlijke problemen
Werkgevers zijn geen beesten. Maar ook geen psychotherapeuten. Het verhaal van de wendingen van het lot en persoonlijke tragedies plaatst de interviewer in een lastige positie: hij nodigde de kandidaat uit voor een zakelijke bijeenkomst, niet de cliënt voor de sessie. Medelijden proberen te hebben met de baan die je wilt, is het zeker niet waard. Het komt zelden voor dat een bedrijf ermee instemt om een ​​kandidaat met een dergelijk motief in dienst te nemen. In dit geval hebben we het niet over een goede positie.

Als de omvang van het probleem zo groot is dat het uw werk beïnvloedt, is het zeker de moeite waard om te melden. Maar niet direct, maar nadat duidelijk wordt dat je interesse hebt in de werkgever als professional. U moet bijvoorbeeld meerdere keren per maand op afstand werken, omdat een familielid ziek is en zorg nodig heeft. In elk ander geval is het interview geen plaats voor onnodige onthullingen. Als jij en het bedrijf bij elkaar passen, heb je nog steeds de mogelijkheid om persoonlijke kwesties te bespreken.

5. U wilt geen tijd verspillen – kunt u meteen ter zake komen?
Overmoedige kandidaten zien recruiters als een extra stap op weg naar een ontmoeting met het hoofd van de afdeling waar de vacature openstaat. En ze eisen om rechtstreeks bij hem te worden gebracht. Is het een wonder dat dit is waar het interview eindigt? Recruiters werken met een reden in bedrijven – ze zijn belast met de eerste screening, zodat de altijd drukke leiders alleen degenen ontmoeten die al zijn getest op motivatie, naleving van de bedrijfscultuur die in het bedrijf is aangenomen en andere vereisten.

“Alles waar je naar vraagt, staat al op mijn cv, en de rest van de vragen begrijp ik helemaal niet, waarom zijn ze nodig.” Dit is een ander soort niet-constructieve reactie op het eerste interview met een recruiter. Ja, je cv zegt al ervaring, opleiding, bedrijven en verantwoordelijkheden. Maar de werkgever let op hoe je spreekt en hoe je je gedraagt, anders verspilt hij geen tijd aan sollicitatiegesprekken. Het is onmogelijk om een ​​professional op een cv op dezelfde manier te beoordelen als in een persoonlijk gesprek. Ben je het moe om een ​​cv woord voor woord te herhalen, neem dan zelf het initiatief: vraag de interviewer naar de toekomstige baan. En vertel dan over jezelf, maar in relatie tot wat je over dit werk hebt geleerd.

https://vacatures.today/cat/Accounting16.html

https://www.vindazo.be