Kleurlenzen en het gebruik
Kleurlenzen functioneren eigenlijk net zoals gewone contactlenzen. Ze zien er ook net zo uit als een gewone contactlens, alleen hebben ze een iris met verschillende kleuren en is het open in het midden zodat je ooglens de ruimte krijgt om alles goed te kunnen waarnemen. Gekleurde lenzen zijn altijd zacht en gemaakt van hydrogel. Er zijn standaard oogtinten zoals de basiskleuren bruin, blauw en groen. Deze kleuren zijn er dan weer in allemaal verschillende varianten, zoals donker en lichtblauw. In clubs en op feesten zie je steeds vaker hele aparte lenzen, zoals kattenogen en “glow in the dark” lenzen die ook opvallen in “black light”.
Vaak worden gekleurde contactlenzen gedragen, omdat mensen niet helemaal tevreden zijn met hun eigen oogkleur, of omdat men graag wat meer wil opvallen. Wanneer een Aziatisch persoon bijvoorbeeld een lichtblauwe kleur lenzen draagt zal dit er erg apart uitzien en de aandacht trekken.
Kleurlenzen zijn voornamelijk maandlenzen, maar er zijn in mindere mate ook gekleurde daglenzen verkrijgbaar. Gekleurde lenzen kunnen beter voor kortere periodes worden gedragen, omdat zij minder zuurstof doorlaten in verband met de opdruk van de kleur. Wil je kleurlenzen op sterkte, dan zijn er veel merken zoals Freshlook, Bausch & Lomb, Innova en Coopervision.
Kleurlenzen zijn op vele manieren verkrijgbaar en wanneer je plano (= geen sterkte) nodig hebt, kun je makkelijk naar de Hema, of de drogist. Wil je kleurlenzen op sterkte en draag je een bril? Ga dan eerst naar een opticien om je ogen op te laten meten, want ieder merk (Coopervison, Bausch & Lomb, biofinity etc) heeft een andere BC (base curve, radius) en diameter en bovendien kan een voorschrift voor een bril afwijken van een contactlenzenvoorschrift. Ook goede reiniging is belangrijk. Elke avond na het dragen, dienen de maandkleurlenzen in een lenshouder met “all in one” vloeistof te worden geplaatst.
Kleurlenzen met en zonder sterkte zijn heel gemakkelijk online te bestellen via verschillende contactlenzen websites wanneer je 18 jaar of ouder bent.
|
http://www.lensbase.be |