Classactions
Image default
Eten en drinken

Nederland en hun koffie

Nederland is een echt koffie land. We hebben een gemiddelde van 4,5 koppen per persoon per dag. Koffie bevat verder helemaal geen voedingswaarde en toch houden we er in Nederland enorm van. Als je mensen vraagt waarom ze koffie drinken, geven ze verschillende antwoorden. Maar de twee antwoorden die het meest voor komen zijn toch wel de volgende:

–       Ik vind het lekker.

–       Ik word er wakker van.

Dat eerste antwoord heeft te maken met smaak en is dus subjectief. Theedrinkers zullen ongetwijfeld wat anders zeggen. Maar het feit dat er zo veel verschillende koffiesoorten zijn en de daarbij horende manieren van bereiden, zorgt toch wel voor aan scala aan smaken. De een heeft koffiepads voor de senseo en de ander koffiecups voor nespresso. Echter is het tweede antwoord is een stuk interessanter.

 

In koffie zit cafeïne, wat er weer voor zorgt dat je alerter wordt. Er zijn verschillende effecten van cafeïne die dit gevoel veroorzaken. Eén daarvan is het feit dat het ervoor zorgt dat je bloeddruk omhoog gaat. Dit gebeurt ook als je gaat sporten. Je krijgt het warmer en je spieren krijgen meer zuurstof. Dit is niet iets slechts. Het is vergelijkbaar met een kort sprintje trekken. Sterker nog, mensen die een hartinfarct hebben gehad, wordt aangeraden om vooral koffie te blijven drinken. De kans van overlijden verlaagt daardoor met 10%.

 

Het tweede belangrijke effect is de volgende. Je hersenen maken verschillende hormonen aan en één daarvan is adenosine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Maar cafeïne steekt daar een stokje voor. Door de cafeïne kan de adenosine zijn werk niet meer doen en zo wordt je dus alerter.

 

Maar net als alles heeft te veel koffie ook vervelende effecten. Het kan namelijk zorgen voor slapeloosheid en hartkloppingen. Dit kan een hele vervelende ervaring zijn. Echter zijn deze gevolgen zelden levensgevaarlijk. Wat ook een nadeel is aan koffie, is dat het erg duur kan zijn. Wie bijvoorbeeld nespresso cups gebruikt, betaalt gemiddeld 37 cent per cup. Dat is zes keer zo veel dan gewone koffiebonen. Gelukkig zijn er nu bedrijven die dolce gusto cups goedkoop aanbieden. Dat scheelt een hoop en smaakt vaak net zo lekker.

https://www.koffiecupster.nl/