Classactions
Image default
Dienstverlening

Het werk van een elektromonteur

Werk jij graag met je handen en heb je affiniteit met techniek? Dan heb je wellicht interesse om elektromonteur te worden. Als elektromonteur kun je als Elektricien Delft, Elektromonteur Maastricht of in andere regio’s van Nederland werkzaam zijn. Elektromonteurs zijn tegenwoordig zeer schaars. Steeds minder jongeren kiezen namelijk voor opleidingen waarbij je met je handen moet werken. Het aantal inschrijvingen op het mbo is dan ook al enige tijd aan het dalen. Ondanks de lage toestroom van deze elektrische vakmensen blijft de vraag naar elektra klussen enorm hoog. Indien je de juiste opleiding hebt afgerond heb je dus zeer grote kans op een baan!

Wat doet een elektromonteur 

Een elektromonteur is iemand die alles afweet van het werken met elektra. Wanneer hij/zij de juiste opleiding heeft afgerond beschikt de elektromonteur over alle benodigde kennis om met elektra te werken. Een elektromonteur kan na zijn opleiding onder andere werkzaam zijn voor een woningbouwvereniging, een elektro bedrijf of als zelfstandige beginnen. Een elektromonteur is vaak als eerste ter plekke om mensen te helpen bij kortsluiting of een stroomstoring. Doordat je snel mensen kunt helpen om dergelijke problemen op te lossen is je werk zeer dankbaar. Ook houd jij je onder andere bezig met het aanleggen van nieuwe elektra of het vervangen van een groepenkast. Voor alle elektrische klussen wordt je dus hét aanspreekpunt. 

Hoe word je elektromonteur

Als je op jonge leeftijd interesse hebt in het vak van elektromonteur kun je er voor kiezen om na je middelbare school de opleiding tot elektromonteur te volgen op het mbo. De opleiding tot elektromonteur is een mbo-4 opleiding en duurt in de meeste gevallen ongeveer twee jaar. De opleiding bereid je goed voor op een beroep binnen de technische sector. Om een goede elektromonteur te worden dien je te beschikken over een aantal belangrijke vaardigheden en competenties. Zo moet je zeer accuraat zijn om het werk zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Vaak werk je als elektromonteur namelijk in je eentje aan een klus.