Classactions
Image default
Woningen

Toegankelijke woningen: verhuizen of aanpassen?

huis te koop

Belgen houden niet van verhuizen, daarom wonen we vaak decennia in hetzelfde huis. Degenen die ouder zijn, lopen het risico op ongemak. Wat moet u in dit geval doen: de woning verhuizen of aanpassen?

Ga weg

Een mogelijkheid is om te verhuizen naar een kleinere woning. Mensen boven de 60 verhuizen vaak naar appartementen in steden of gemeentelijke centra. Gezien het ongemak in de toekomst is dit een verstandige zet. Boodschappen en sociale contacten onderhoud je gemakkelijk. Een kleiner oppervlak betekent doorgaans minder onderhoud.

Bij het zoeken kunt u rekening houden met toegankelijkheid. Is er een lift? Is de deur wijd?

Pas je letterlijk aan

Bij sommige huizen kan worden ingegrepen, zodat u er langer in kunt wonen. Denk aan een bredere deur, een geschikte drempel en een fonteintje waaronder een rolstoel kan worden gebruikt. U hoeft niet de hele tijd voorover te buigen met een hoog handstopcontact. Het kan ook eenvoudig worden gedaan met behulp van gereedschap in de badkamer of toilet. Onder de douche, zoals een speciale aanrijdbeveiliging.

Gezondheidszorg

Verpleeghuisautomatisering: deze nieuwe technologie maakt langdurig zelfstandig wonen gemakkelijker. Denk aan een slimme schakelaar waarmee je kunt switchen tussen smartphones, tablets en smartwatches. Licht dimmen, rolluiken omhoog en omlaag, apparaten aan- en uitzetten, alles is mogelijk.

Je hebt meer technologie. Een smarthome kan bijvoorbeeld alle gevaren registreren en u op de hoogte stellen via notificaties op uw smartphone. Voordeel? U kunt op afstand een huis regelen. En omdat het een slimme woning is, houdt het ook rekening met de gewoontes van bewoners.

Zowel ouderen als zorgbehoevenden kunnen vanaf de bank de deur openen voor de thuisverpleegkundige. Als de rolstoelgebruiker vijf meter van de woning verwijderd is, gaat de voordeur automatisch open. Dit komt doordat de server in huis is verbonden met de smartphones van de bewoners. De vraag is natuurlijk: is de technische drempel zo laag als letterlijk gezegd?

te koop huis merksem

https://be.propenda.com