Classactions
Image default
Vakantie

Comomeer, perfect voor levensgenieters

Het noorden van de regio Lombardije is goed voorzien van prachtige bergmeren. Het mooiste juweel is ongetwijfeld het Comomeer en dat komt vooral door de romantiek die je er proeft. Dat gekoppeld aan de charme, de landschappelijke schoonheid en het bevallige klimaat, maakt dat het Comomeer veel vakantiegangers aantrekt. Een ritje vanuit Nederland kost 1000 km maar dan heb je ook wat. Het Lago di Como is vernoemd naar de stad Como die zich zuidelijk tegen het meer drukt. Het meer heeft een ietwat eigenaardige vorm die je alleen goed kunt bekijken vanuit vogelvluchtperspectief. Halverwege naar het zuiden splitst het meer zich namelijk in twee vorken, net een slangentong. Zijdestad Como bevindt zich onderin de westelijke tak en Lecco bij de oostelijke aftakking.

Elegante villa bebouwing

Het Comomeer ligt vrij hoog. De bergen eromheen tonen nog altijd frequent een witte sneeuwkap. En toch is het klimaat hier zacht en typisch mediterraan. Anders zouden de agaven en de palmen aan de meeroevers het allang hebben opgegeven. Zoals met elk berglandschap kan het weer wel grillig zijn. Maar hartje zomer brandt het zonnetje vaak weldadig en zorgt voor 30o-plus overdag. Strijk je aan dit meer neer, dan valt meteen een bepaalde welstand op, de luxe van een oude ‘upper class’. Milaan is niet ver en de rijke burgers uit die stad bouwden hier hun chique stulpjes. De statige en elegante villa’s liggen dan ook uitgestrooid over de helling oevers. Sommige van de villa’s zijn te bezichtigen, andere juist niet. Als je bij het huis van George Clooney aanbelt, wordt er dan ook niet opengedaan.

Wat kun je zoal doen aan het Comomeer?

Zelfs een wekenlang verblijf is niet genoeg om alle highlights van het meer mee te maken. Vandaar dat hieronder de absolute toppers even zijn samengevat:

• Wandeling door Como

• Villa’s kijken in Bellagio

• Autorit rond het meer (170 km, tientallen panoramapunten)

• Greenway wandeling (tussen Colonno en Griante, ca. 10 km)

• Het water op (rondvaartboot, zeilboot, kano)

• Pian di Spagna (natuurreservaat aan de noordzijde van het meer; watervallen)

• Ritje met de oudste kabelbaan van Italië (1894, bij Brunate)

• Dagje winkel- en museumstad Milaan

Kinderen en Comomeer

Natuurlijk zullen (kleine) kinderen niet al die toppers net zoals jij waarderen. Maar ook voor hen is er genoeg te doen rondom het Comomeer. Neem alleen al het Jungle Raider Park waar de kids via bruggen, lianen, touwen en kabelbanen van boomtop naar boomtop gaan. Er zijn vijf gradaties in parcoursen, dus voor elke leeftijd is wel een geschikte bomenroute. Of ga met ze naar de Orrido di Bellano. Deze spectaculaire kloof heeft de rivier de Pioverna in de berg uitgesleten. Met spannende loopbruggen en lekker enge grotten.

Wandelen werkt voor iedereen

Jong en oud kunnen verbluffende wandeltochten uitzetten langs het Comomeer. Aan te raden is een leuk traject aan de oostelijke kant van het meer te zoeken want hier tonen de bergflanken zich op hun allermooist. Ietwat pittiger wandeltrajecten zijn mogelijk op de Monte Bregagno en de Monte Legnone. En vergeet vooral niet het meer zelf te benutten. Er zigzaggen meer dan voldoende veer- en rondvaartboten op dit romantische watervlak.