Classactions
Image default
Bedrijven

Wat is HSP?

HSP staat voor hoog sensitief persoon, dit is een term die gebruikt werd door de Amerikaanse psycholoog Elaine N. Aron. Het is een normaal verschijnsel, maar wordt vaak gezien als een stoornis, of iets afwijkends van de norm. Elaine N. Aron heeft meerdere onderzoeken gedaan naar hoog gevoeligheid. De conclusie die zij maakt uit de onderzoeken is opvallend. Zij is tot de conclusie gekomen dat het sterk is aangeboren en daarnaast genetisch is bepaald of je hoogbegaafd bent of niet.

De conclusie van Elaine N. Aron gaat over een onderzoek naar de prikkelbaarheid van mensen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hoog sensitief zijn last hebben van een hogere geprikkeldheid dan een gemiddeld mens heeft. De Hsp’ers zijn veel gevoeliger voor emoties, genot en pijn. Ook de lichamelijke geuren en de geestelijke ervaringen zijn intenser dan bij anderen. De externe factoren zoals geluiden, geuren visuele en tactiele stimulatie zijn ook sterker aanwezig. Daarnaast nemen zij ook veel meer indrukken op in de hersenen.

Ook heeft een hoog gevoelig persoon een alertere houding. Zij zijn meer alert op de gevaren die mogelijk zijn en denken hier eerder over na en schatten ook vaker situaties in, in vergelijking met anderen. Dit wordt vaak als geremdheid of verlegenheid beschouwd, volgens Aron.

De sociale omgang en de assertiviteit zijn minder, niet omdat zij minder sociaal zijn of last hebben van verlegenheid, maar omdat zij het als noodzakelijk zien om zich aan te passen aan hun omgeving. De eigenschap om hier op een andere manier mee om te gaan is volgens Aron aangeboren. Daarnaast blijken de mensen met hoog gevoeligheid beter te zijn in het onthouden van details en nuances. Een voorwaarde hiervoor is wel dat het rustig moet zijn in de omgeving.

U kunt onderzoeken of u een HSP’er bent. Dit kunt u doen wanneer u het al bijna zeker weet, maar ook als u een lichte twijfel heeft. Het is belangrijk om te weten hoe u werkt en het is daarnaast handig om informatie op te doen over de hoog gevoelige mensen onder ons. Doe nu de HSP test en kijk of u een hooggevoelig persoon bent.

https://onesessioncoaching.nl/