Classactions
Image default
Aanbiedingen

Dit moet je weten over propyleenglycol

Je hebt misschien wel eens de term “propyleenglycol” op een levensmiddelen etiket gezien en je afgevraagd wat dat is. Propyleenglycol is een kleurloze, reukloze en bijna smaakloze stof die gebruikt wordt in veel voedingsmiddelen en dranken en in industriële toepassingen. In deze blogpost gaan we dieper in op propyleenglycol en enkele toepassingen ervan.

 

Wat is propyleenglycol?

Propyleenglycol is een synthetische organische verbinding die behoort tot de familie van de alcoholische stoffen. Het wordt geclassificeerd als een “diol” omdat het twee hydroxylgroepen (-OH) bevat. Propyleenglycol wordt vaak gebruikt als voedseladditief of -ingrediënt omdat het vochtvasthoudende eigenschappen heeft en kan helpen bij het conserveren van voedsel. Het wordt ook gebruikt in cosmetica en geneesmiddelen.

 

Toepassingen van propyleenglycol

Propyleenglycol kent vele toepassingen, zowel in voedingsmiddelen en dranken als in industriële toepassingen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen van propyleenglycol zijn:

– Om voedsel vochtig te houden (bijv. in gebakken producten)

– Om vriesbrand op bevroren voedsel te voorkomen

– Als bevochtigingsmiddel (om dingen vochtig te houden) in cosmetica en geneesmiddelen

– Als antivriesmiddel in koelvloeistoffen en ontdooiingsmiddelen voor auto’s

– Als oplosmiddel voor kleurstoffen, harsen en inkt

– Voor de productie van polyester verbindingen

 

Veiligheid van propyleenglycol

Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen als ze voedsel eten of producten gebruiken die propyleenglycol bevatten. Symptomen van een allergische reactie zijn huiduitslag, netelroos, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en diarree. Als je een van deze symptomen ervaart na het consumeren van propyleenglycol, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.  Mensen met een nier- of leverziekte moeten het gebruik van propyleenglycol vermijden, omdat het zich in hun lichaam kan ophopen en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 

Concluderend is propyleenglycol een kleurloze, geurloze stof die in veel verschillende toepassingen wordt gebruikt. Het wordt veilig geacht voor menselijke consumptie, maar sommige mensen kunnen er allergisch voor zijn. Kijk eens op https://www.propyleenglycol.com/ voor meer informatie over dit product of om propyleenglycol te bestellen.