Classactions
Image default
Dienstverlening

Opvoedingsondersteuning mag geen ondergeschoven kind zijn

Als een kind niet voldoet aan verwachtingen van anderen, wordt dat in veel gevallen gezien als falen van de ouder(s). Terwijl deze ouders in bijna alle gevallen hun uiterste best hebben gedaan om hun kind voldoende aandacht te geven en normen en waarden bij te brengen. Maar opvoeden hoor je van nature te kunnen. Het vragen van opvoedingsondersteuning voelt daarom voor velen als een nederlaag waardoor de drempel hier naar toe voor veel mensen hoog is.

Extreem druk zijn, niet zindelijk worden, agressief zijn, zich afzonderen, gepest worden, niet luisteren, enorme drammerigheid… Het zijn voorbeelden van gedragingen die een ouder tot wanhoop kunnen drijven. En waar juist heel veel geduld is vereist, nemen verdraagzaamheid en energie bij deze ouders soms juist zienderogen af. In zo’n geval kan opvoedingsondersteuning helpen om uit de vicieuze cirkel te komen.

Zogenaamd “afwijkend gedrag” heeft in veel gevallen een oorzaak. Veel meer kinderen dan gedacht hebben in hun prillen levensjaren een trauma opgelopen. Dit kan overduidelijk zijn als een scheiding heeft plaatsgevonden of een naaste is overleden, maar vaak ook is een trauma voor ouders minder evident. Al dan niet zichtbaar voor de opvoeders kan een kind daarom gebrek aan veiligheid ervaren. En door het ontbreken van mogelijkheden om dit in woorden duidelijk te maken, uiten kinderen zich regelmatig in de vorm van onwenselijk gedrag.

Ieder kind is uniek. Je kunt daarom kijken naar The Nanny of de babyfluisteraar tot je een ons weegt, maar alle opvoedingsprogramma’s ten spijt, uw eigen situatie vraagt om een eigen aanpak. En waarom zou u de situatie uit de hand laten lopen als eerder ingrijpen mogelijk is. In het uiterste geval kan het u een burn-out besparen, maar nog belangrijker, het kan voor uw kind het verschil maken tussen een moeizame en een gezonde jeugd. En dan spreken we nog niet over de gevolgen voor eventuele andere kinderen en gezinsleden. Deskundige opvoedingsondersteuning via bijvoorbeeld www.steunpuntopvoeden.nl kan helpen voorkomen dat uw kind ondergeschoven raakt.

http://www.steunpuntopvoeden.nl/