Classactions
Image default
Bedrijven

Wat leert u tijdens een cursus vakbekwaam persoon?

Cursus vakbekwaam persoon

Werkt u al een periode met ingewikkelde elektrische installaties en wilt u uw kennis hierover bijscholen? Volg dan een cursus vakbekwaam persoon bij Ingenium Bedrijfsadvies. Wanneer u hiervoor kiest moet u wel een persoon zijn met een elektrotechnische vooropleiding. Enige jaren ervaring met dergelijke installaties is ook nog acceptabel, maar dit moet wel goed aangetoond worden. Ook deze cursus vakbekwaam persoon heeft betrekking op NEN 3140, maar vereist meer ervaring en kennis. Mensen die door hun werkgever goedkeuring krijgen om deze training te volgen als zij in staat worden geacht complexere elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren. Hieronder vallen:

 • Bijplaatsen van groepen in installaties
 • Uitvoeren van onderhoud aan elektrische installaties

Mensen die deze werkzaamheden doen zijn veelal medewerkers van elektrotechnische installatiebedrijven en industriële monteurs. Het gaat om moeilijkere uitvoeringen aan deze apparaten, vandaar dat de toelatingseisen voor deze training wat strenger zijn. De stof zal wat dieper ingaan op bepaalde onderwerpen zoals de gevaren, veiligheid en zelfs de wetgeving. Zo leert u dus waarom bepaalde procedures gedaan moeten worden, zodat voldaan is aan de eisen zoals in de wet geschreven staat. Wanneer u of medewerkers een dergelijke cursus vakbekwaam persoon hebben gevolgd, dan kunnen zij de veiligheid rondom de elektrische arbeidsmiddelen op zich nemen. Deze verantwoordelijkheid gaat verder dan de keuring alleen. Een keuring is maar een deel van de veiligheidsprocedures van een bedrijf. Een vakbekwaam persoon is in staat gevaren als elektrocutie, kortsluiting en brandgevaar in te kunnen schatten en te voorkomen. Wanneer zij deze training hebben afgerond dan kunnen zij werkzaamheden en instructies zo vormgeven zodat deze op een veilige en correcte manier uitgevoerd worden. Niet alleen een keuring, maar ook de werkprocedures en andere werkzaamheden moeten dusdanig gedaan uitgevoerd worden dat zij voldoen aan de eisen van NEN 3140. Na afloop van de 1-daagse cursus vakbekwaam persoon bent u een vakman op elektrotechnisch gebied.

Wat leert u tijdens een cursus vakbekwaam persoon?

Aangezien deze cursus vakbekwaam persoon zeer veelomvattend is, bevat het theoriedeel uitgebreide leerstof waardoor u goed inzicht krijgt in de elektrotechnische machines. De werkzaamheden moeten allemaal volgens de wetgeving gedaan worden. Bedrijven die werken met dergelijke apparatuur moeten aan deze eisen voldoen en daarom hebben zij deskundig personeel nodig. Dit personeel moet op de hoogte zijn van de eisen en weten hoe deze in de praktijk toe te passen. Tijdens de cursus leert u dat gedurende de volgende onderdelen:

 • elektrotechnische gevaren en ongelukken
 • elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving
 • veilig werken door deskundig personeel, procedures en PBM’s
 • werken met een werkvergunning en schakelbericht

Het onderdeel elektrotechnische gevaren en ongelukken leert u over de risico’s met betrekking tot elektrocutie, kortsluiting en voorkomen van kortsluiting. Naast deze praktische informatie, wordt u ook getraind in de wetgeving en historie op het gebied van elektrotechniek. Verder raakt u ook bekend met de Arbowetgeving en de eisen en regels van de NEN 3140.

Het onderwerp ‘Veilig werken door deskundig personeel, procedures en PBM’s’ bevat de volgende theorieonderdelen:

 • inleiding
 • personeel
 • periodieke instructie
 • werk- en onderhoudsprocedures
 • spanningsloos werken
 • toestemming om met de werkzaamheden te mogen beginnen
 • werken in de nabijheid van actieve delen

Dankzij deze lessen komt u te weten hoe het personeel veilig te werk moet gaan met de elektrotechnische arbeidsmiddelen. Als eerste om de ergste gevaren en risico’s te vermijden en ten tweede zodat voldaan wordt aan de regels volgens de wet en Arbo. Het deel ‘Werken met een werkvergunning en schakelbericht’ is gericht op de veiligheidsprocedures, werkvergunningen en werkzaamheden aan laagspanningsinstallaties, schakelwerkzaamheden en schakelhandleidingen, vervangingen van wandcontactdozen en uitvoeringen aan een verdeler. Het is duidelijk dat de cursus vakbekwaam persoon een bepaalde elektrotechnische basis vereist. Met behulp van deze cursus gaat u uw kennis verdiepen en verbreden, waarna u nog beter op de hoogte bent van de elektrische arbeidsmiddelen waarmee u werkt.

Schrijf u vandaag nog in

Voelt u zich nu gemotiveerd om nog meer te leren over elektronische handgereedschappen door middel van een cursus vakbekwaam persoon? Lees dan ook de aanvullende informatie op onze website ingeniumbedrijfsadvies.nl. Naast de inhoud van de training kan u hier ook terugvinden in welke plaats en op welke datum de trainingen worden gegeven. Alle trainingen worden gegeven in de plaats Lexmond. De beschikbare data staan allemaal op onze website vermeld. Wij noteren het erbij als de betreffende dag al volgeboekt zit of als er nog een beperkt aantal plekken open zijn. Tevens is het ook mogelijk om de cursus vakbekwaam persoon in het bedrijf zelf te laten geven. Hiervoor raden wij u aan contact met ons op te nemen. Graag bespreken wij met u uw wensen en de mogelijkheden voor een zogeheten in-company training. Indien u zich zelfstandig als deelnemer wilt aanmelden, dan kan dat via de website ingeniumbedrijfsadvies.nl. Dit kan op verschillende manieren zoals voor u schikt. U kan zich meteen via de website aanmelden of door het invullen van aanmeldingsformulier. De cursus vakbekwaam persoon is een eendaagse cursus. De kosten zijn afhankelijk van het aantal kandidaten die aangeleverd worden. Indien u meerdere personen aanmeldt voor een dag, dan verandert de prijs per cursist als volgt:

 • 1 cursist € 295,-
 • 2 t/m 3 cursisten € 285,-
 • 4 t/m 5 cursisten € 275,-
 • 6 en meer cursisten € 249,-

De kosten zijn exclusief BTW en u betaalt daarmee uw cursusboek en uiteindelijk het certificaat. Dit certificaat verklaart dat u de training met succes heeft afgerond. U voldoet dan aan de door de Arbowet en de Arbeidsinspectie gestelde eisen van Vakbekwaam persoon NEN 3140.

http://www.ingeniumbedrijfsadvies.nl/cursus/38/Vakbekwaam_Persoon_NEN_3140_(VP_NEN_3140).html